Успеваемостта при ин витро у нас расте

Успеваемостта при ин витро у нас расте  През 2013 г. се навършват 25 години от първите ин витро процедури, проведени в България. Според данни на Медицинския комплекс „Д-р Щерев“ през миналата година 55% от жените под 30 години, подложени на ин витро процедури, са постигнали успех. Успеваемостта през последните 20 годиние е почти 4 пъти по-висока отреди. За периода 1988-98 г. средната успеваемост при тази възрастова група е едва 15%.
Подобни са и изводите при жените над 40 години - от 3% през 1988-98 г. успеваемостта се повишава до 25% през 2012 г. При възрастовата група 31-39 г. също се наблюдава много голям напредък.
Успехът е постигнат при диагнози за безплодие като намален яйчников резерв, повтарящи се имплантационни неуспехи, т. нар. мъжки фактор и др.
Положителната тенденция се дължи както на натрупания през годините опит и напредъка на диагностичните възможности, така и на развитието на ембриологията, генетиката и имунологията. Значение оказват също така и внедряването на нови методики и инвестиране в най-модерното оборудване.
Наблюдават се обаче и някои обезпокоителни тенденции - за младите българи по-важно се оказва израстването в кариерата, отколкото създаването на поколение. За това говорят и следните данни: в началото на 90-те години средната възраст за зачеване и раждане в България е около 20-21 години, днес тя е 25-26 години. Когато става въпрос за София и другите по-големи градове средната възраст наближава 30 години!
По неофициални данни броят на родилките с първо раждане след 35-годишна възраст за последните 10 години се е увеличил два пъти - от 6 на 13%. Относителният дял на родилки над 35 години в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ за 2012 г. е 32% от всички родилки.
"Здравна поща" , i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД