Българи създадоха мобилно приложение за бъдещи майки

Българи създадоха мобилно приложение за бъдещи майкиБезплатно мобилно приложение в помощ на бъдещи майки създадоха в Пловдив, съобщава БНТ.
Чрез него могат да се проследяват редица медицински показатели на бременната или желаеща да забременее, след което да се изпратят на нейния лекар.
Учените, създали технологията, са на мнение, че тя ще повиши успеваемостта на асистираните бременности.
Според статистиката всяка десета двойка в България и Европа има репродуктивен проблем. Ежегодно у нас се извършват почти 15 000 различни процедури на асистирана репродукция. Успешните обаче са едва 20-30%.
По тази причина в продължение на две години клиничният ембриолог д-р Борислав Матеев заедно с преподаватели от Техническия университет разработва мобилното приложение.
Според д-р Матеев успеваемостта на реализираните бременности може да се повиши с до 10% благодарение на приложението.
Чрез датчици и сензори технологията проследява денонощно температурата, количеството кислород в кръвта, физическия тонус и други показатели на пациентката и с помощта на изкуствен интелект анализира данните. По този начин се определя и най-благоприятния момент на зачеване, а при риск се задействат предупредителни аларми.
Д-р Матеев съобщи, че в края на ноември ще се състои официалната световна премиера. Тя ще бъде в Германия по време на най-голямото медицинско изложение там.
Интерес към приложението вече проявяват специалисти от Германия и Австрия.
"Здравна поща", източник: news.bg

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД