По 60 аборта средно на ден в България, първи сме в ЕС

По 60 аборта средно на ден в България, първи сме в ЕССтатистиката не включва незаконните аборти, които се извършват извън регламентираните медицински заведения
Българските жени са направили 5 338 аборта в страната само за три месеца – от март до юни тази година.
Рекордьор е столицата София, като за близо 90 календарни дни са отчетени 907 аборта, което прави по над десет прекъсвания на бременности дневно, сочат данни на Националния център по обществено здраве и анализи.
Това поставя България на челно място в Европейския съюз по извършени аборти спрямо броя на населението.
Веднага след София в негативната статистика се нарежда Пловдив с 541 аборта, а на трето място е Бургас с 386 прекъснати бременности за три месеца.
Във възрастовата група на момичета под 15-годишна възраст впечатление прави Пазарджик, където 9 тийнейджърки са прекъснали бременността си. Във възрастовата група от 15 до 19 години, 25 момичета в Пазарджик доброволно са направили аборт. В столицата девойките, направили аборт са 29.
Стара Загора и областта пък са първенци по брой доброволни манипулации сред момичетата до 19 години, като там броят на прекъснатите нежелани бременности за второто тримесечие на годината са 25.
За цялата страна абортите на тийнейджърки под 15 години са 33, а в групата до 19-годишна възраст прекъснатите бременности са 485.
От всички загубени бебета в страната, повече от половината бременности – над 3300, са прекъснати по желание на забременелите жени.
Статистиката не включва незаконните аборти, които се извършват извън регламентираните медицински заведения.
Най-много аборти са отчетени при българките над 30-годишна възраст - общо 2661 от всички.
Тук трябва да се има в предвид, че спонтанни аборти са направили над 1500 жени, предимно във възраст над 30 години. Най-често такъв тип прекъсване на бременността се случва в София и в Пловдив.
Очаква се до края на годината броят на абортите в България да надхвърли 25 хиляди.
"Здравна поща", източник: vesti.bg

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД