Лекари настояват за национален регистър на недоносените деца

Лекари настояват за национален регистър на недоносените децаДо няколко години се очаква недостигът на неонатолози да достигне връхната си точка, съобщи специалистът по ненатология в Майчин дом проф. Боряна Слънчева по повод Световния ден на недоносените бебета, който бе отбелязан вчера.
И сега има липса на кадри, но до няколко години ще дойде бумът, заради който дори ще бъдат затваряни отделения, допълни тя.
По думите й това се дължи на факта, че специалността комбинира в себе си педиатрия и реанимация и не всеки може да се справи с взимането на бързи решения в критична ситуация, а и според новите наредби една болница не може да взима специализанти, ако няма свободни работни места“, допълва публикацията и продължава: На практика трябва да се махне утвърден специалист, за да дойде някой обучаващ се, което ще затрудни работата ни, обясни проф. Слънчева и допълни, че освен липсата на кадри има и недостиг на апаратура.“
За създаване на национален регистър на всички недоносени деца настояват специалистите от Асоциацията по неонатология. По повод вчерашния световен ден на неденосените те се събраха на среща във Велико Търново, на която бе представена интернет платформа и наръчник за родители на такива бебета. Към 11% от ражданията у нас са преждевременни.
„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД