17 ноември – Световен ден на недоносените бебета

17 ноември – Световен ден на недоносените бебетаСъздаването на центрове за проследяване на недоносени новородени е една абсолютно необходима стъпка, ако искаме да постигнем устойчива грижа за тези деца и да разчитаме на тяхното пълноценно израстване и развитие. Другата съществена крачка е най-после да бъде създаден национален регистър на недоносените новородени, с който работата на неонатолози, педиатри и всички останали специалисти ще бъде много по-добре организирана и резултатна. Това заяви на пресконференция днес националният консултант по неонатология проф. Боряна Слънчева. По нейните думи в университетска болница „Майчин дом“ вече се работи по такъв проект. Обособена е структура с участието на лекари и немедицински специалисти, които предоставят на семействата индивидуално изработени планове за проследяване на детето им и се грижат те да бъдат спазвани.
Най-важното според националният консултант обаче е да бъдат положени необходимите усилия за укрепване на неонатологичните структури от второ ниво на компетентност, защото там се раждат най-много деца. Това е средното ниво, най-масовото и то трябва да бъде най-сигурно и стабилно, отбеляза тя. Проф. Слънчева допълни още, че клиниките и отделенията от това ниво трябва да бъдат обезпечени напълно с качествена съвременна апаратура и наситени с добре подготвени кадри.
„Липсата на неонатолози в цялата страна е изключително сериозна и съизмерима единствено с дефицита на патолози и анестезиолози, много по-страшен обаче е проблемът с медицинските сестри и акушерките. Много малко от тях са обучени за работа в неонатологични отделения. Категорична съм, че трябва да бъде въведена система за профилирана подготовка на тези кадри, защото тяхната работа е много специфична и недостигът им, както и недостатъчния опит, се отразяват крайно негативно и на лекарите неонатолози“, подчерта специалистката.
Средно 10-11% от всички раждания у нас са на недоносени деца. По този показател продължаваме да изоставаме спрямо развитите страни, стана ясно още днес на пресконференцията. Добрата информираност и изоставянето на предразсъдъците са много важно условие за активизиране на усилията на обществото за промяна на нагласите към семействата, в които се отглежда недоносено дете, подчерта по време на дискусията Нина Николова, председател на фондация „Нашите недоносени деца“. За да бъде преодолян този вакуум, фондацията е подготвила и издала първия по рода си у нас наръчник за грижа за недоносените бебета. Той вече е предоставен на 37 отделения в цялата страна. За бърз и лесен достъп до информацията е създаден и онлайн портал www.earlybaby.info, който е на разположение на всички интересуващи се.
Днес у нас за 4-ти път се отбелязва Световния ден на недоносените бебета. По този повод от 19.00 часа крепостта Царевец във Велико Търново ще бъде осветена в лилаво в знак на подкрепа към тези деца и семействата им. С тази инициатива Старата столица се присъединява към борбата на медици и НПО-та срещу преждевременното раждане. Световният ден на недоносените бебета ще бъде отбелязан с различни инициативи и в още няколко български градове.
„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД