У нас няма регистър на бременните и гаранции за проследяване на бременността

У нас няма регистър на бременните и гаранции за проследяване на бременносттаПравата на жените при бременност и раждане не са гарантирани и не се спазват. Това заяви Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите.
Няма регистър на бременните, няма гаранции за проследяването на бременността. Увеличава се броят на ражданията секцио, а жените не са информирани за рисковете и възможните усложнения, категоричен е Таушанов.
Основният проблем на жените е проследяването на бременността и този проблем не е решен, независимо от правото на някои изследвания. Много често това, което се появява като усложнения или лекарски грешки, независимо дали е свързано със смърт на детето или на майката, е именно заради липсата на проследяване. Друг проблем е изследването на генетични заболявания в пълен обем. Раждат се много деца с генетични заболявания. Когато настъпи времето за раждане жената трябва да бъде информирана за всички възможни рискове, коментира Пламен Таушанов.
По думите му, жените срещат много проблеми и в самата болница, а здравната грижа за детето и майката след раждането също не е достатъчна.
Необходимо е да се създаде регистър на забременяването и да се следят до 1 година след раждането, каза Таушанов. Според него няма реална здравна политика за детското здравеопазване, за бременността и ражданията у нас.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД