Физическата активност през бременността помага за здравето на бебето

Физическата активност през бременността помага за здравето на бебетоАко майката прави упражнения по време на бременност, това намалява риска от високо кръвно налягане при децата в по-късен етап от живота им, сочат данните от ново изследване.
Учените открили, че децата, чиито майки са били физически активни - особено през последните три месеца от бременността – имат значително по-ниско кръвно налягане, когато достигнат 10-годишна възраст.
Заключението на специалистите важи дори за бебетата, които се раждат с по-ниско тегло и обикновено са предразположени към високо кръвно налягане и сърдечни проблеми в по-късен етап от живота.
Учените проследили начина на живот и физическата активност на 51 жени по време на бременността и след раждането в продължение на общо 5 години.
Специалистите установили, че при 12 майки, които имали редовна физическа активност - особено в последните три месеца от бременността, има по-малък риск децата им да страдат от високо кръвно или сърдечни проблеми по-нататък.
„Изследването показва, че редовните упражнения по време на критичните периоди от развитието на бебето в утробата може да има директен положителен ефект върху здравето на детето“, обяснява Джеймс Пиварник - водещ автор на изследването и професор в университета в Мичиган.
Според учените изследването подкрепя теорията за евентуално препрограмиране на здравните характеристики на детето още в утробата на майката.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД