Фармацевти искат либерализиране на режима за някои лекарства

Фармацевти искат либерализиране на режима за някои лекарстваДа има аптека във всяко населено място предлагат експерти от Министерството на здравеопазването. Това се налага поради затруднения достъп до фармацевтични услуги на много от жителите на малките градове и селата.
Проучванията показват, че достъпът до лекарства у нас не е разпределен равномерно. Експертите отчитат, че в десетки общини няма нито една аптека, която да работи с Националната здравноосигурителна каса, а в 11 областни центрове няма денонощна аптека.
В същото време в столицата, Пловдив и Варна аптеките многократно надвишават нуждите на населението.
Затова специалистите предлагат във всяко населено място или на не повече на 20 км от него да има аптека, която работи със здравната каса. При денонощните аптеки и тези, които отпускат наркотични вещества, това разстояние може да е 30 км., а за тези, които приготвят лекарства - 50 км.
Междувременно от Българския фармацевтичен съюз искат да се либерализира режимът за отпускане на някои лекарства с рецепта. Идеята е фармацевтите да могат да дават на хронично болни или в спешни случаи подобни медикаменти, дори ако те не разполагат с рецепта.
Това обаче ще става само за строго определени лекарства, както и в ясни случаи.
За тази цел обаче фармацевтите първо искат да се въведе електронна рецепта и единна система, в която веднага ще може да се проверява хронично болен ли е наистина човекът и какви медикаменти взема.
Други ситуации, в които може аптекарите да дават медикаменти с рецепта без човек да представи такава, са някои спешни състояния.
"Здравна поща"

Не подценявайте алергичната хрема
28 Май 2020, Четвъртък
{cmp_start...
Дебне ли край басейна COVID-19?
27 Май 2020, Сряда
{cmp_start...
Паниката е тежко страдание
26 Май 2020, Вторник
{cmp_start...
Ако краката се потят твърде много...
14 Май 2020, Четвъртък
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД