Националният рамков договор за 2014 г. е факт

Националният рамков договор за 2014 г. е фактНационалната здравноосигурителна каса и Българският лекарски съюз най-после подписаха Националния рамков договор за 2014 г.
Миналата седмица Надзорният съвет касата одобри проект на споразумението и приложенията към него. Одобрен бе и проект на Договор за приемане на обеми и цени на медицинската помощ за следващата година.
Националният рамков договор за догодина предвижда повече средства за 27 клинични пътеки, сред които педиатрията, пулмологията, за ражданията и някои тежки хирургични операции.
В рамките на 30 дни след изписване от болница пациентите ще имат право на двата прегледа и на изследвания, ако лекарят прецени, че са необходими, като те ще са за сметка на лечебното заведение.
Договорът предвижда и облекчена процедура при лечение на остри състояния с необходимост от последваща физиотерапия. Така например, когато пациент с инсулт е лекуван по клинична пътека в болница, лечебното заведение да може директно да го насочи за физиотерапия, без да е необходимо да го връща към общопрактикуващия лекар за направление.
При подготовка за ТЕЛК за освидетелстване или преосвидетелстване лекарите в лечебните заведения могат да прилагат медицински консултации и изследвания, извършени по друг повод.
Друга промяна е, че родителите на децата вече ще плащат такса за изследване в лаборатория. Tаксата ще се плаща от родителите за вземане на кръв, урина или друг биологичен материал. Тя ще се определя от всяка лаборатория и се явява един вид доплащане на недофинансираните дейности в здравеопазването. В момента такава такса има за възрастните. От нея занапред ще са освободени само децата, настанени в домовете за сираци.
"Здравна поща", i

Музиката помага за добрия сън
18 Януари 2023, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД