Започна кампания за измерване на ХИВ статуса

Започна кампания за измерване на ХИВ статусаМного млади хора никога не са изследвали своя ХИВ статус. Ето защо от днес в България и останалите страни от Европейския съюз започва кампания по безплатно тестване за наличие на вируса. Това обяви по време на пресконференция днес председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Кампанията се нарича „Аз знам… своя ХИВ статус” и е в рамките на Европейската седмица за изследване за ХИВ, 22-29 ноември 2013 г.
В България са планирани няколко инициативи. На първо място ще бъдат реализирани акции в различни столични клубове, където на забавляващите се младежи ще бъдат раздавани презервативи и брошури с информация къде могат да си направят безплатни тестове за ХИВ.
Организирани са и няколко медицински консултанти, които ще си създадат профили в сайтове за запознанства. Идеята е да консултират потребителите по въпросите за ХИВ/ СПИН. Ще бъдат проведени и анкети в училища, за да се разбере нивото на сексуална култура сред децата.
Д-р Хасърджиев каза, че кампанията има за цел да подтикне младите хора да разберат своя статус. Той напомни, че при заразените с вируса е важно той да бъде открит максимално рано, за да може да се контролира адекватно.
По време на пресконференцията представители на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве и Фондация „Надежда срещу СПИН” изразиха своето притеснение, че безплатните кабинети за изследвания за ХИВ се намират само в големите градове и профилактиката не обхваща малките населени места. Те също така алармираха за пореден път, че няма яснота какво ще се случи с политиката на МЗ по отношение на разпространението на вируса, след спирането на програмите на Глобалния фонд по ХИВ/СПИН и туберкулоза през 2014 г.
"Здравна поща", i

Орехи, банани и шоколад лекуват депресия
05 Януари 2021, Вторник
{cmp_start...
Германия минава към "твърда" карантина
15 Декември 2020, Вторник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД