Не козирувайте безрезервно на митовете за здравето

qicaИнтернет е пълен с информация за различни здравословни проблеми. Разболявайки се, хората търсят в Google как да се лекуват, но много от съветите, които има в различните източници, не са надеждни и не могат да заместят консултацията с лекар. Доста инфлуенсъри споделят как се хранят и колко здравословен начин на живот водят. Гледайки постовете им, някои взимат пример от тях и започват същия режим, но при всеки е различно. Ето няколко от най-популярните митове за здравето, в които да спрете да вярвате:
Консумацията на яйца е вредна за сърцето.
Сигурно сте чели, че яденето на яйца е вредно за здравето на сърцето, защото жълтъците повишават холестерола. Това твърдение не е съвсем вярно, зависи колко на брой похапвате за деня. Според проучвания, ако ядете до 2 на ден, холестеролът ви няма да се повиши значително. Яйцата съдържат важни протеини, които участват в различни процеси на тялото, ето защо е полезно да ядете до 4-5 яйца на седмица.
Студено ми е = настинка.
Невинаги, когато ви е студено или метеорологичните условия навън са лоши, означава, че ще настинете. Митът, че времето е причина за вашето неразположение, не е верен. Разболяването се дължи на бактерии и инфекции, които по-скоро се размножават в по-топло време, отколкото в студа. Зимата обикновено е сезонът на грипа, но все пак вирусите "виреят" при по-ниски температури.
Трябва да ядете по-малко, за да отслабнете.
Много хора, които започват диета, си мислят, че когато гладуват или хапват по малко, ще отслабнат по-лесно, но резултатите показват, че това не е така. На първо място не е важно толкова количеството, а точно какъв вид храна ще консумирате, дали е богата на въглехидрати, протеини, колко калории има и други... Понякога именно яденето по много малко или по-продължителното гладуване са причина за така наречения йо-йо ефект.
Трябва да приемате мултивитамини.
Тази добавка може да попълни някои липси на важни вещества в организма, но не бива да разчитате само на нея. Ако сте на специален хранителен режим и целите да свалите определени килограми, не може да се тъпчете само с мултивитамини. Погрешно е да смятате, че те ще ви дават онова, от което се нуждаете. По-правилно е да си пуснете изследвания и лекарят ви да ви насочи какво трябва да приемате. В противен случай може да има прекалено натрупване на някои витамини, от които не се нуждаете.
Ядете вредна храна - следва детоксикация.
Не е нужно да правите така нареченото пречистване след всяко ядене на вредна храна. Причината е, че тялото ни има свои механизми за детоксикация. Освен това има моменти, в които то се нуждае от повече мазнини или тестени изделия. Няма нищо лошо да имате един ден в седмицата, в който да "отпуснете края" с "нережимни храни". Бъбреците и черният ви дроб ще се погрижат да елиминират токсините. Ако прекалите с непозволените храни в продължение на няколко дни, то тогава вече трябва да помислите за детокс.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД