В „Александровска” преглеждат безплатно за рак на кожата

В „Александровска” преглеждат безплатно за рак на кожатаНа 13 май столичната УМБАЛ „Александровска” ще бъде един от центровете за провеждане на 10-ата Национална кампания за скрининг и профилактика на кожния рак "Евромеланома 2015".
Инициативата е на Българското дерматологично дружество в партньорство с Европейската академия по дерматология и венерология, чиято цел е да повишат вниманието на хората към проблема кожен рак, в резултат на което да се постигнат ранно диагностициране и лечение на различните му форми.
Дерматолози от Клиниката по кожни и венерически болести на УМБАЛ „Александровска” ще проведат безплатни профилактични прегледи за ранно откриване на кожен рак.
Граждани ще се консултират от 9.00 до 13.00 ч., в кабинети №121 и 122 на партера на клиниката, след предварително записване на тел. 02/ 9230454, и в ДКЦ „Александровска”:
Кампанията е насочена само към образувания на кожата (бенки, пигментни петна), подозрителни за кожен рак.
Ракът на кожата се развива предимно по откритите части на тялото, по-често при хора със светла кожа и склонност към лесно изгаряне и трудно придобиване на тен. Доказано е, че прекомерното излагане на слънце е свързана предимно с развитието на плоскоклетъчен карцином.
Факторите, които допринасят за повишен риск от развитие на базалноклетъчен карцином са мъжкият пол, напредналата възраст, както и честотата на предходните слънчеви изгаряния. Най-важният фактор за широкото разпространение на кожния рак от факторите на околната среда безспорно е неконтролираното излагане на слънце и/или източници на ултравиолетова радиация - например солариум. Наблюденията показват, че съществува директна връзка между активността на слънчевото греене и честотата на рака на кожата. Тази асоциация се вижда най-ясно в Австралия, където честотата на рака на кожата е с мащабите на епидемия.
Резултатите от медицинските наблюдения показват, че хора, които прекарват по-продължително време на открито, страдат значително по-често от рак на кожата.
Съществуват и други фактори, които биха могли да предизвикат появата на рак на кожата самостоятелно или в комбинация.
Такива са някои химически съединения като арсен, катрани, инфрачервена радиация, йонизираща радиация, хронични възпаления и някои вируси.
„Здравна поща”

Здравословни салати за лятото
11 Август 2020, Вторник
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД