Тубдиспансерът в Стара Загора пред фалит

dispanser1Изчисленията сочат, че до три месеца единствената в областта болница за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания ще фалира и ще бъде принудена да затвори. "Ние не можем да изпълняваме задълженията си. В Старозагорско в момента има 70 случая на заболели от активна туберколоза, с латентна туберколоза са около 450 болни и между 700-800 са контактните, които постоянно наблюдаваме", обяви днес пред журналисти управителят на Областния диспансер за белодробни болести д-р Любомир Любенов. "В лимитните средства се падат около 40 хил. лв. на месец, а само фонд работна заплата е 42 хил. лв., освен това ние имаме лекарства, консумативи, храна и други потребности. Финансирането е с 4,5 пъти по-малко от това, което трябва да бъде", категоричен е медикът.
Любенов обясни, че в началото на седмицата е имал среща с кмета на Стара Загора Живко Тодоров, депутати и председателя на Обс Емил Христов. По време на нея е станало ясно, че парите за туберколозноболните в Старозагорско е намален драстично.
По сведения на управителя на старозагорския тубдиспансер бюджетът на същата болница в Хасково е 50% по-голям, в Русе пък е два пъти по-голям "това е определяне на парче или лобизъм към някои", попита Любенов.
Според д-р Любенов, в последните години се увеличава детската туберколоза, както и смъртността. През 2013 са починали 13 души, през 2014 - 6, от които едно дете.
В момента в старозагорския тубдиспансер са заети всички 50 легла като всички лежащи са здравнонеосигурени. В здравното заведение работят 52-ма души, като само 10 са лекари.
"Здравна поща"

Дръжте домашните мухи изкъсо
01 Юни 2020, Понеделник
{cmp_start...
Не подценявайте алергичната хрема
28 Май 2020, Четвъртък
{cmp_start...
Дебне ли край басейна COVID-19?
27 Май 2020, Сряда
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД