Психиатричната помощ у нас най-слаба в ЕС

Психиатричната помощ у нас най-слаба в ЕСПсихиатричната здравна помощ в България е най-слабата в целия Европейски съюз. Това казва в интервю за bTV д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски” в Курило. Тя е лекувала 35-годишният Лъчезар Найденов, който в нощта срещу петък стреля по съседна къща и по полицаи в Горна баня, преди да се предаде след 10-часова обсада. Мъжът страда от шизофрения поне от 15 години, като последните години болестта е придобила тежка форма.
Според д-р Гълъбова у нас институционалният модел за лечение на психични заболявания отдавна е изчерпан. Случаят на Лъчезар е частен. Нямаше да го има, ако имаше нормална система за обгрижване на психично болните. У нас не съществува система за подпомагане на близките в извънболничната помощ. Тя трябва да включва много други неща освен клиничното лечение и вземането на хапчетата – арт- и социо- терапия, например, посочи д-р Гълъбова.
Тя каза, че след тежката психиатрична патология обикновено пациентите остават без собствено семейство и остават на грижите на близките си. Ето защо е необходимо да се направят дневни центрове, където болните да прекарват времето си, така че близките им да могат да работят и също да имат пълноценен живот.
Междувременно пред ТВ 7 криминалният психолог Тодор Тодоров също заяви, че проблемът с психично болните хора е силно неглижиран. Той отбеляза, че липсва регистър и това не може да бъде оправдано с липсата на пари, защото понякога става въпрос за човешки животи.  По думите му, необходимо е  да бъде регламентирано обгрижването на тези хора и то по адекватен начин.
"Здравна поща"

Не подценявайте алергичната хрема
28 Май 2020, Четвъртък
{cmp_start...
Дебне ли край басейна COVID-19?
27 Май 2020, Сряда
{cmp_start...
Паниката е тежко страдание
26 Май 2020, Вторник
{cmp_start...
Ако краката се потят твърде много...
14 Май 2020, Четвъртък
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД