Д-р Валентин ХРИСТОЗОВ, специалист очни болести: Касата трябва да подпомага лечението на болни от катаракта

д-р Валентин ХристозовОсновните социално значими очни заболявания на хората в по-напреднала възраст са катарактата, която е проблем на стареенето, глаукомата, и сенилната макулна дегенерация.
Докато проучванията и търсенето на ефикасно и достъпно лечение за сенилната макулна дегенерация все още са в процес на активни научни дирения, лечението на сенилната катаракта се развива с бързи темпове.
Невярно е твърдението, че катарактата може да се лекува с капки и  билки. Тя се лекува единствено по оперативен начин, обясни д-р Валентин Христозов, специалист по очни болести.
КатарактаВ резултат на изменение на биохимичния състав на лещата и поради нарушение на нейното  хранене и задържане на UV лъчите като бариера, тя става плътна и непрозрачна. Човек започва да вижда околния свят като през запотено стъкло. Постепенно катарактата се увеличава, а остротата на зрението отслабва за далеч, и започва да вижда по-добре наблизо. Впоследствие човек престава да различава очертанията на предметите и вижда само светли петна. Обикновено се засягат и двете очи, но не винаги измененията настъпват едновременно.
В последните 10 години изживяхме истинска техническа революция за скъсяване на времето за операции на катаракта. Подобриха се самите вътреочни лещи и се скъси извънредно много рехабилитационният период. Сега операцията се извършва под микроскоп, за обезболяване  на окото се използват само капки, а продължителността на престоя в операционната зала  е около 20-30 мин. Възстановяването на зрението за далеч на оперираните пациенти е от 1 до 3-4 дни, а очилата за близка работа се изписват на първия месец, каза д-р Христозов.
Допреди няколко години  се смяташе, че лещата трябва да се отстрани чак когато катарактата “узрее”. Но благодарение на усъвършенстването на техниката, необходимостта от пълното помътняване на лещата отпадна и оперативната намеса може да бъде извършена във всеки стадий от заболяването.
 От 1995 г. започна нова ера при операциите на това заболяване. Въведе се факоемулсификацията, ултразвуковата технология  и за няколко години тази методика се превърна във водеща при оперативното лечение на катаракта.
Днешните машини са снабдени с много сензори и по време на самата работа контролират и предупреждават хирурга за евентуална опасност. Все още, разбира се, е водещо мястото на хирурга, но така или иначе възможностите за усложнения са сведени  до минимум. Само преди 10 години честотата на усложненията при тези операции беше 1 на сто, сега тя е по-малко от 3 на 1000.
 През последните няколко години освен монофокалните (еднофокусните) меки  лещи  за корекция на зрението за далеч и необходимоста от очила за близо, навлязоха и много нови лещи -  торични ( за корекци на астигматизъм) и мултифокални (за корекция на зрението за близо и далеч).  Високите технологии имат и своята висока цена.
Като се има превид, че  НЗОК по принцип заплаща оперативното лечение и  консумативите за операцията, но не заплаща имплантите (лещите), разходите за пациентите са често  непоносими.  Средствата, които трябва да се отпуснат от държавата за поемане на имплантите, не представляват твърде голям разход и смятам, че би могло да се намери решение на проблема. НЗОК трябва да подпомага лечението. То връща пациентите към реалния живот, а голяма част от тях са в работоспособна  възраст. Катарактата се подмлади - ако преди 10 години ние оперирахме само хора над 70 г., то сега средната възраст на пациентите е 62 г. Това са хора, които биха могли да продължат да работят.
Много от пациентите отлагат операцията на катаракта  от страх от болка или липса на средства. Обикновено чакат до момента в който се затворят и двете очи или лещата презрее, тогава се появява силна болка и зачервяване на окото. Операцията в този случай се осъществява по спешност и е с несигурен резултат за пълна рехабилитация на окото.
След  60-те е необходимо да се посещава офталмолог поне веднъж на 2-3 г., а при появата на катаракта - на няколко месеца, съветва д-р Христозов.
Пациентите трябва да са отговорни към себе си, и когато забележат, че започнат да  виждат  замъглено, да се обърнат към офталмолог.  Ако се наложи  операция, да не се страхуват от нея - тя е безболезнена и  дава шанс за пълноценен живот.
"Здравна поща"

Дръжте домашните мухи изкъсо
01 Юни 2020, Понеделник
{cmp_start...
Не подценявайте алергичната хрема
28 Май 2020, Четвъртък
{cmp_start...
Дебне ли край басейна COVID-19?
27 Май 2020, Сряда
{cmp_start...
Паниката е тежко страдание
26 Май 2020, Вторник
{cmp_start...
Ако краката се потят твърде много...
14 Май 2020, Четвъртък
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД