Д-р Иван НИКОВ, психиатър: За да е психически здрав, човекът има нужда и от материално, и от духовно добруване

Д-р Иван НИКОВ- Д-р Ников, има ли тенденция за увеличаване на депресиите и тревожните състояние?
- Наблюденията ми показват, че тревожните състояния се засилват все повече. Икономическата и политическата несигурност, в която живее обществото ни, се отразява на хората. Отразява се всяко преекспониране на негативни явления, примерно липса на правителство и действащ парламент, или трудното сформиране и действие на институциите. Добавете и това, че животът на повечето от нас е вече много динамичен, всеки ден трябва да се справяме с напрежение. Огромна част от хората днес имат кредити и дори когато успешно се справят с тях, това ги натоварва допълнително, особено при новини за кризи в банковата система и за неблагоприятни икономически тенденции.
Очакванията за бъдещето стават мрачни. Така се поражда тревожност, безпокойство, безсъние. Някои хора се опитват да подтиснат тревожността с алкохол и разтоварване в компания. Други - по-затворени, по-интровертни, затаяват проблемите в себе си и ако се страхуват да вземат медикаменти, натрупващата се тревожност може да прерасне в повтарящи се депресивни състояния или до генерализирана тревожност.
Генерализираната тревожност може да няма изразени депресивни прояви
а симптомите да са панически атаки, сърцебиене, тежест в гърдите, силно главоболие... Всичко това започва да влияе негативно на междуличностните отношения у дома и в работата. Поведението на пътя по време на шофиране също става опасно, дори да не говорим за ексцесии като неотдавнашната стрелба на шофьор по пешеходец.
- С какви методи можем да си помогнем?
- Един от най-лошите е злоупотребата с алкохол. Малко алкохол отвреме навреме е едно, ежедневната употреба на алкохол вече е нещо друго, а когато и количеството е голямо, ефектът е обратния на очаквания от човека. Вместо намаляване на тревожността, тя се увеличава. Проблемите - финансови, междуличностни, се увеличават многократно.
Лечението на тревожността е успешно, ако човек намери сили да се върне към значимите неща в живота
Онези неща, които забравяме или оставяме на заден план, увлечени в ежедневието, рутината, устрема за професионална реализация, която все по-често приемаме за успех, вместо истинския успех да сме щастливи, да сме морални, етични хора, търсещи хармония. Защото няма стар и нов морал. Моралът е един и принципите на човешкото са едни във всички времена. Можем дори отвреме навреме да си припомняме 10-те Божи заповеди.
Като общество трябва да се научим да изискваме лидерите ни, медиите ни, да говорят и добри неща. Да започнат да поставят ясни, конкретни и постижими цели пред обществото. Евроинтеграцията не може да е единствена цел на общество като нашето. Ние сме си в Европа, а терминът е абстракция без конкретните измерения.
Досега прекаляваме с негативизма, а не бива да забравяме, че всички живеем с други хора
и за да живеем самите ние добре, всеки трябва да направи нещичко някой друг да се чувства по-добре. Ако си нормално човешко същество, не можеш да си щастлив при какъвто и да е личен успех в общност от нещастни. Звучи теоретично, но всъщност става въпрос за съвсем конкретни стъпки - помогни на някого и собственото чувство за тревожност ще намалее, направи някого щастлив и собствената ти самооценка и усещане за комфорт ще се повишат...
- Влияе ли есенно-зимният сезон на честотата на депресивните състояние?
- Има сезонност, но тя се забелязва по-скоро при афективните разстройства - наблюдават се сезонни депресии. Отключват се по-лесно биполярните разстройства, маниите. И в развитите общества се налага да бъде отделяно сериозно внимание на психичното здраве, то не зависи от нивото и стандарта на живот. Човекът освен физическо измерение на съществуването има и психическо съществуване. Освен материалното,
винаги му е нужно и духовното добруване, за да е психически здрав
И това е в основата на възможността да се развиваме като личности, като общество и като нация.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Не се лишавайте от сън!
12 Май 2020, Вторник
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД