Втори път за месец стачкуват медици във Великобритания

Втори път за месец стачкуват медици във ВеликобританияВъв Великобритания започна втората за последния месец и половина стачка на медицински работници заради спор с правителството за заплащането на труда. В нея се включват стотици хиляди медицински сестри, работещи в спешната помощ, акушерки, чистачи и готвачи, предаде ТАСС.
Очаква се стачката да продължи четири часа. Тя се провежда в Англия и Северна Ирландия. В Шотландия медицинският персонал не стачкува – там властите удовлетвориха исканията на синдикатите. Компромисен вариант за разрешаване на противоречията бе намерен и в Уелс.
Причина за стачката стана спор между синдикатите и министъра на здравеопазването Джеръми Хънт, възникнал след обявяването от страна на правителството за планирано увеличение на работните заплати с 1% през тази и през 2015-2016 г. Мярката обаче не засяга персонала, чието заплащане ще бъде увеличено заради стаж или повишаване на квалификацията. Такива обаче са повече от половината от всички работещи в NHS. Във връзка с това синдикатите поискаха увеличението от 1% да важи за всички изброени категории.
Кабинетът на Дейвид Камерън провежда политика на икономии на държавни разходи с цел намаляване на бюджетния дефицит. Британското правителство орязва разходите на държавата във всички сектори, с изключение на здравния, където те остават на предишното си ниво. Въпреки това, увеличаването на заплатите с 1% е по-малко от инфлацията в страната, която възлиза на 1,5%.
Британският медицински персонал стачкува отново на 13-ти октомври. Тогава в протестната акция взеха участие 400 000 души. Това беше първата стачка на медици във Великобритания от 1982 г., свързана със заплащане.
"Здравна поща", i

Не се лишавайте от сън!
12 Май 2020, Вторник
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД