Ракът на простатата грози и младите мъже

Ракът на простатата грози и младите мъжеРакът на простатата по-често засяга възрастни, отколкото млади, ето защо представлява проблем за страни със застаряващо население, съобщава Nature Reviews .
Приблизително 15 на 100 от мъжете в развитите държави са засегнати от тази болест, докато в неразвитите икономически - този показател е 4 на сто.
Така например в Швеция, която е с голям процент възрастно население и висока средна възраст на преживяване, процентното отношение на този вид рак е 37 на 100 от всички злокачествени заболявания.
През последните няколко години заболеваемостта сред младите мъже се е увеличила над 6 пъти, отчитат от Центъра за изследване на рака в Мигичан.
Специалистите се опасяват още, че при това туморите в младото тяло са много по-агресивни, тъй като успяват да се разрастват и разсейват с много по-голяма скорост.
Като причината за мрачната статистика те изтъкват вероятността от наличието на наследствени генетични мутации. При мъжете с фамилна анамнеза за рак на простатата има три пъти по-висока опасност от заболяване.
Експертите припомнят, че специфични симптоми на заболяването не съществуват. Съмнението за карцином се поражда само, ако при мъжа се изследва простатният специфичен антиген.
Ето защо по начин на развитие на клиничната картина карциномът на простатата може да се определи като "тихия убиец на мъжа".
Само ранното диагностициране позволява прилагането на радикални методи за лечение като радикалната простатектомия и лъчелечение чрез брахитерапия.
"Здравна поща", източник: dnes.bg

Дръжте домашните мухи изкъсо
01 Юни 2020, Понеделник
{cmp_start...
Не подценявайте алергичната хрема
28 Май 2020, Четвъртък
{cmp_start...
Дебне ли край басейна COVID-19?
27 Май 2020, Сряда
{cmp_start...
Паниката е тежко страдание
26 Май 2020, Вторник
{cmp_start...
Ако краката се потят твърде много...
14 Май 2020, Четвъртък
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД