Уъркшоп по молекулна и клетъчна медицина организират в Пловдив

Уъркшоп по молекулна и клетъчна медицина организират в ПловдивОбучение за спасяването на пациент в клинична смърт ще се проведе в Медицинския университет в Пловдив в рамките на Дните на медицинската наука от 10 до 12 април, съобщиха от пресцентъра на университета. Кардиопулмоналната ресусцитация е начин, чрез който човек може да бъде върнат към живота. Студентите ще се учат как да оказват спешна помощ, да правят сърдечен масаж и обдишване на пациент, за да го върнат към живота.
Подобно обучение е много полезно не само за студентите, но и за всякакви групи от хора, твърдят преподавателите. В другите европейски държави на подобни действия за първа помощ се обучават и гражданите, защото така може да се намали смъртността при спешни състояния, възникнали на улицата и в извънболнична обстановка.
Проучване през последната година показва, че при 50 хиляди случая на хора, изпаднали в клинична смърт, по-голям шанс имат тези пациенти, които са спасявани от двама души, което потвърждава важността повече хора да могат успешно да практикуват сърдечния масаж и изкуственото дишане.
Начинът на реанимация се изучава от студентите в последен курс, но тези знания трябва да се практикуват всяка година, защото постоянно излизат нови съвети към медиците.
В рамките на Дните на медицинската наука тази година за първи път ще се проведе и уъркшоп по молекулна и клетъчна медицина. Поканени са университетски преподаватели от Белгия, Италия, Швеция и Финландия, които идват у нас на доброволни начала. Те ще представят новостите в молекулната диагностика на заболяванията и стареенето, прицелното лечение на рака, новите фармакологични средства, генната терапия и др.
За първа година в Медицинският университет в Пловдив ще се проведе едновременно и конкурсът „Наука и младост”. Докторанти, специализанти, студенти и млади учени до 45-годишна възраст ще могат да представят своите научни разработки и нови открития. Той е организиран от университетското Младежко Научно Дружество "Асклепий", под егидата на ректора - професор Стефан Костянев. Форумът е в шест тематични секции, а докладите ще бъдат изнесени на български и на английски език.
"Здравна поща"

Ако краката се потят твърде много...
14 Май 2020, Четвъртък
{cmp_start...
Не се лишавайте от сън!
12 Май 2020, Вторник
{cmp_start...
ЕС създава хуманитарен въздушен мост
11 Май 2020, Понеделник
{cmp_start...
Опитайте правилото "72 часа"
06 Май 2020, Сряда
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД