Старозагорска област се топи с темпове над средните за страната

rzi1С 0.4 процента е намаляло населението на Старозагорска област в сравнеие с предходната година, съобщиха от РЗИ-Стара Загора. Продължава трайната тенденция за отрицателен прираст и застаряване на жителите на региона. Хората над 65 години са 20.2 процента от цялото население. Данните са за 2012 г. За 2011 г. този процент е бил 19.9. Най-лоши показатели за прираст, раждаемост и смъртност са регистрирани в общините Опан и Братя Даскалови. Единствената община с положителен естествен прираст за 2012 г. е била Николаево.
Той обаче се дължи на огромното присъствие на ромски компактни маси в общината. По официални данни от последното преброяване над 26% от жителите на Николаево са се определили като роми.
В Старозагорска област естественият прираст за 2013 г. е бил -5.9%. Както и в предходните 3-4 години, той е по-нисък от средния за страната.
Най-честата причина за смърт на хора в областта са болестите на органите на кръвообръщението. От тях са починали 68.3%. Други 15.8% са си отишли от новообразувания. 3.8% е смъртността от болести на дихателната система, а 3.7 - от такива на храносмилателната система.
Детската смъртност в областта е около и малко над средната за страната в последните години. През 2013 г. тя е била 9.4 на 1000. Вродени аномалии и болести на дихателната система, от които страдат преди всичко недоносени бебета, са най-честите причини за смъртност сред децата, обясни д-р Елена Канева, директор на РЗИ.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Дръжте домашните мухи изкъсо
01 Юни 2020, Понеделник
{cmp_start...
Не подценявайте алергичната хрема
28 Май 2020, Четвъртък
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД