НОИ ще ограничава инвалидните пенсии

НОИ ще ограничава инвалидните пенсии40% от новоотпуснатите пенсии през миналата година са били за инвалидност, показват последните данни на Националния осигурителен институт.
През 2013 г. от всички новоотпуснати 81.3 хиляди пенсии тези за инвалидност са били 28.2 хиляди. Парадоксът е, че като цяло броят на новите пенсионери намалява – с 9.5%, докато тези по инвалидност са се увеличили с 2.8%.
Това означава, че или здравето на нацията се влошава значително, или че системата за отпускане на инвалидни пенсии е пробита, или и двата негативни фактора са действали едновременно.
Националният осигурителен институт вече е предприел мерки, чрез които ще се ограничи отпускането на инвалидните пенсии.
Предвижда се занапред всички нови експертни решения на ТЕЛК и НЕЛК да се обсъждат в специални комисии към осигурителната институция. Тези, за които има съмнения, ще се обжалват в административния съд в София или в експертната лекарска комисия.
Наред с това се готви и регистър на експертните решения на ТЕЛК. Обмисля се също така инвалидните пенсии да се плащат не спрямо процента на увреждане, а според степента, в която то пречи на работоспособността.
Към момента половин милион души получават социална пенсия за инвалидност. Нейният размер е около 120-130 лв.
"Здравна поща", i

Музиката помага за добрия сън
18 Януари 2023, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД